ZZ "PRIMA", Bácsszölös

A "PRIMA" magántulajdonú mezögazdasági szövetkezet tagjai Észak-Vajdaságban, Horgos és Palics között, Magyarországgal közvetlenül határos területeken gazdálkodnak.

A vidék elsősorban gyümölcstermesztéséről híres. A csonthélyasok mellet kiemelkedő szerepe van az almának. A homokvidéki almák egyedi zamata messziről vonza a vásárlókat. Itt az almatermesztés tapasztalata nemzedékről nemzedékre száll és állandóan bövül. Néhány szövetkezeti tag bodza termesztéssel is foglalkozik.

A "PRIMA" mezőgazdasági szövetkezet 1997-ben alakult és jelenleg 27 tagja van. Az alapítókat az az elhatározás motiválta, hogy értékes tapasztalataikat modern tudományos ismeretekkel ötvözve megnövelik piaci versenyképességüket és termékeik minőségi mutatáit.

Ezekkel összhangban úttörö vállalkozásba kezdtek. Megépítették Szerbiában az elsö ULO technológiás, szabályozott légterű hűtőtárolót, mely 1500 tonnás tárolókapacitással rendelkezik. A beruházást támogatta a szerbiai Mezőgazdasági Minisztérium is, de a nagyobb rész a szövetkezeti tagok befektetése. A teljesen európai szabványok szerint épült hűtőház átadása és beüzemelése 2005-ban valósult meg.

A "PRIMA" mezőgazdasági szővetkezet tagjai összes 300 ha-on gazdálkodnak. Gyümölcsészettel kb 200 ha-on foglalkozik a tagság. Tagja vagyunk a Fruitland nevü, hasonló profilú szövetkezeteket egyesítö asszociációnak.

Az ULO (Ultra Low Oxigen = Oxigén Szegény Légtár) technológia lehetővé teszi az alma tárolását, minimális minőségcsökkenés mellett akár 8-10 hónapon keresztül is.

A Szabadka-Horgosi homokvidéken -ahol Bácsszölös is fekszik- jelentős almatermesztés folyik. A szüret idején nagy mennyiségű árú van jelen régiönkban, ami miatt alacsony az ár. A klasszikus háztáji pincés-, illetve hagyomónyos hűtőtárolás lehetőséget nyújt arra, hogy valamivel késöbb, már jobb áron tudja a termelő értékesíteni az almáját, azonban még ez is csak korlátozott mozgásteret biztosít.

Arra törekszünk, hogy egyesísük a mikrorégiö termelőit. Ezzel hatékonyabban védhetjük érdekeinket, fejleszthetjük a minöségi zöldség-gyümőlcs termesztést és bővíthetjük termékeink piacát.

2007 Őszétől a HACCP minőségbiztosítási rendszer szerint dolgozunk.

A szövetkezetünk tagjai ás koöperánsaink szabadföldi és föliás zöldségtermesztéssel is foglalkoznak, így jelen vagyunk szinte a teljes zöldség-gyümölcs piacon.

A legfontosabb célunk azonban továbbra is az, amit elődeink is kővettek, hogy vásárláinkat minöségi, ízletes és egészséges termékekkel lássuk el.